Excel·lència

Acabem de lliurar els Premis a l’excel·lència professional d’enguany. 51 metges i metgesses i 4 equips assistencials (vegeu relació de premiats).

Els premis a l’Excel·lència Professional volen distingir aquells companys i companyes que exerceixen la professió des de l’honestedat, el compromís, l’altruisme, la integritat, la feina ben feta, l’excel·lència. L’acte de lliurament és el més important dels molts que organitza la nostra corporació professional. És un acte festiu, d’autoafirmació, de renovat compromís de la nostra professió amb els seus valors i que li són genuïnament propis. No són aquests uns valors exclusius. Però, la societat els veu a través nostre i espera de nosaltres, del nostre lideratge i autoritat el seu conreu i enaltiment.

Premiem l’excel·lència entesa com una qualitat superior de les persones que les fa ser referent per a la resta de companys i companyes i són un exemple a seguir per als que estan en formació. Aquesta excel·lència no és igual al que molts anomenen èxit, perquè als premiats els situaria suposadament per sobre dels altres. Els premiats en realitat són aquells que no només fan la seva feina ben feta, sinó que són mereixedors d’una condició especial perquè l’han fet i la fan d’una manera sobresortint, amb el màxim potencial personal, més del que s’espera d’ells.

Premis a l'Excel·lència Professional 2014

El més genuí d’aquests premis és que no són concedits per autoritats polítiques, ni científiques, ni acadèmiques, ni socials, ni de gestió o mediàtiques. No hi hagut lloc per a l’autopromoció. No són premis que comportin guanys econòmics ni materials. Només són el reconeixement que la resta de col·legues fan a qui veuen i senten com a  referents de tot allò tangible i intangible que té la nostra professió.

Resten molts metges i metgesses excel·lents no reconeguts i que, potser, no ho seran mai. Però no uscàpiga cap dubte que el deure moral i ètic de perseguir i conrear aquests valors i aconseguir-ho és, de fet, el veritable reconeixement.

Al fer aquest reconeixement, estem manifestant quina mena de metge volem. I això té ara i per a nosaltres una especial significació en un moment com l’actual amb amenaces, pors i incerteses, que situen en una crisi molt important la sanitat del nostre país. I esdevé una ocasió més per manifestar amb preocupació, però també amb orgull que si no fos pel capteniment i compromís ètic dels professionals sanitaris que tenim la sanitat del nostre país estaria en fallida. És que és amb grans sacrificis individuals que la qualitat –malgrat estar amenaçada, s’ha pogut mantenir. I des d’aquí reivindico un reconeixement públic a la tasca d’aquests professionals.

Volem metges i metgesses que tractin malalts, no malalties, amb actitud crítica, comunicadors i empàtics, responsables individualment i socialment, que prenguin bones decisions per al malalt i per al sistema, líders del seu equip, un professional competent, efectiu i segur, honrat i amb qui es pugui confiar, compromès amb el malalt i amb l’organització; metges i metgesses que viuen plenament i a temps complert  els valors del professionalisme, i que potser també haurien de recordar que no han d’abandonar el necessari temps de descans, familiar i d’oci tan importants per al seu equilibri psicoemocional.)

Ara és l’hora de liderar transformacions, sense renunciar a les justes reivindicacions que plantegem. Perquè això és el que espera la societat de nosaltres. Transformacions inspirades en els valors de sempre; però, també amb valors nous, o potser no tan nous, com la capacitat d’adaptar-nos als nous canvis que els avenços, l’evidència i el coneixement científic ens aporten, als canvis sobre models organitzatius i a la capacitat de fer recerca, d’innovar per millorar, i tot això fent-ho amb determinació i il·lusió.

Aquests premis són una necessitat col·lectiva d’autoafirmació, una demanda que necessitem satisfer a través d’aquests valors i que personalitzem a través dels premiats. Necessitem també reivindicar-los  a nivell de país, i poder interpel·lar als seus dirigents i també a la societat, en general, especialment en moments i circumstàncies de crisi, com els actuals, per fer una aposta de futur i esperançadora per a una sanitat i una societat que també necessiten i com mai del millor de tots nosaltres.

A tots els premiats i premiades, en nom de la Junta de govern del Col·legi de Metges de Barcelona us en dono les gràcies i us encoratjo a seguir sent els nostres referents.

Dr. Jaume Padrós i Selma

One comment

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s