APOSTA PER L’ATENCIÓ PRIMÀRIA

Aquests dies, estem rebent a la seu del Col·legi els joves metges que s’incorporaran a la formació com a residents d’aquí a pocs dies. Un cop superat l’examen MIR, la col·legiació representa, finalment, el seu ingrés a la professió. Són més de 800 metges que, a partir d’ara, ja formen part del nostre col·lectiu. Si alguna cosa transmeten aquests joves és satisfacció per la fita aconseguida i il·lusió pel que aniran descobrint i aprenent els propers anys. Davant d’això, la Junta de Govern del Col·legi sent una enorme responsabilitat. Veient aquests metges que tot just comencen, no podem evitar pensar en el seu futur professional. Però, sobretot, ens obliga a seguir treballant per aconseguir que la il·lusió que copsem aquests dies no es perdi pel camí.

Aquest és el nostre objectiu i el nostre compromís, malgrat que la situació dels últims anys no ens ho posa fàcil. L’infrafinançament crònic del sistema sanitari ha abocat els professionals a una situació de malestar del tot justificada. La insuficiència pressupostària, la pèrdua de recursos humans i materials, la precarietat laboral, la manca de participació en la presa de decisions o l’excés de burocratització han sembrat el desencís, la desmotivació i un profund cansament entre molts professionals. Si la qualitat en l’assistència no s’hi ha vist afectada, ha estat, precisament, gràcies a l’esforç de tots els professionals

I això ha estat especialment greu a l’atenció primària, l’àmbit que hauria de ser el centre del sistema sanitari i on, en canvi, s’està gestant un “còctel explosiu”, fruit de la precarietat dels més joves i el desencís dels professionals sèniors. La mateixa atenció primària on, precisament, volen acabar exercint més del 25% d’aquests joves metges il·lusionats que aquestes setmanes visiten el Col·legi i que en breu començaran la seva formació com a futurs metges de família.

Durant el darrer any, el Col·legi ha concentrat esforços a posar sobre la taula, de manera insistent i ben documentada, el greu problema de la precarietat laboral que afecta el col·lectiu mèdic i de la insuficiència pressupostària del sistema sanitari. L’informe que vam presentar el juny de 2016 no tan sols va oferir les primeres xifres concretes de l’abast de la precarietat, sinó que ha estat de gran utilitat i de referència per situar aquest tema i la necessitat urgent de trobar-hi solucions a primera línia del debat polític i social de manera sostinguda. L’hem explicat als professionals i l’hem fet arribar a la societat i als polítics, a través dels mitjans de comunicació i de la nostra compareixença recent al Parlament de Catalunya.

Més enllà d’oferir una radiografia i de denunciar una situació insostenible, hem buscat i demanat la complicitat dels ciutadans i hem plantejat propostes. Fins al punt que el nostre treball ha esdevingut important per avançar cap al Pla de garantia de l’estabilitat laboral presentat recentment pel Departament de Salut. Un pla que desitgem i confiem que sigui el punt de partida per aconseguir l’estabilitat laboral, la fi de la sobrecàrrega assistencial i una millora de les condicions econòmiques dels metges i metgesses. D’altra banda, també tenim l’esperança que el pla de l’atenció primària anunciat per Salut no sigui només una declaració d’intencions i de voluntat política, sinó que inclogui accions concretes per sortir de l’actual atzucac.

Des del Col·legi, seguirem treballant perquè l’atenció primària rebi els recursos i el suport necessaris i seguirem recolzant aquelles iniciatives que vagin en aquesta direcció. El nostre proper pas serà una trobada a la qual hi estan convocats un nombre important de companys, tots ells metges i metgesses referents de l’atenció primària. Ens reunirem el proper 18 de maig, amb l’objectiu de promoure propostes concretes de millora que puguin ser aplicables a curt i mig termini.

De moment, aquí teniu un repàs de les principals accions que des del Col·legi hem dut a terme en els darrers mesos, a través de les quals també hem reclamat sempre la necessitat urgent de dotar dels recursos suficients el sistema sanitari català:

3 comments

 1. PEDIATRES A L’ATENCIÓ PRIMÀRIA
  Acabo de llegir el “”Document de posició de la Junta de Govern del CoMB sobre la situació de l’Atenció Primària i propostes de millora”. En primer lloc gràcies per la tasca d’organitzar i promoure el debat per la redacció de document de millora en l’atenció primària i les accions que el Col•legi ha dut a terme durant els darrers mesos, tal com s’explica en el blog.
  El motiu d’aquest comentari és perquè en tot el document no es parla de la pediatria ni els pediatres a l’atenció primària, és com si no hi fóssim.
  El debat que s’ha realitzat fins ara no té en compte que hi hagi pediatres a l’atenció primària?
  En l’apartat de l’entorn i condicions laborals es parla de la l’especialitat de Medicina Familiar i Comunitària però no es menciona els Pediatres

  1. Benvolguda Dra.

   El document de posició sobre la situació de l’Atenció Primària ha comptat amb la participació principalment de metges especialistes en Medicina Familiar i Comunitària però també amb pediatres que exerceixen en aquest àmbit. Tot i que en el document no hi ha una referència concreta als pediatres que exerceixen en l’atenció primària, la lluita contra la precarietat, la millora del pressupost, la gestió de les agendes i l’autonomia ho és per a tots. Tindrem en compte els teus comentaris i la teva participació en properes ocasions. Gràcies.

   Dr. Jaume Sellarès Sallas

   Vicepresident del CoMB

   1. Gràcies per la resposta

    Salutacions

    Mercè Aubanell

    On Fri 09/06/17 16:07 , Blog del president: Dr. Jaume Padrós comment-reply@wordpress.com sent: WordPress.com presidentcombarcelona commented: “Benvolguda Dra. El document de posició sobre la situació de l’Atenció Primària ha comptat amb la participació principalment de metges especialistes en Medicina Familiar i Comunitària però també amb pediatres que exerceixen en aquest àmbit. Tot i que en e”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s