És l’hora de millorar la situació dels professionals. Per responsabilitat i justícia

Permeteu-me iniciar aquest nou post donant la benvinguda als nous companys i companyes que s’acaben de col·legiar fa ben poc. A tots ells, com ja els vaig traslladar en l’acte de benvinguda MIR organitzat al Col·legi, els desitjo un camí ple d’oportunitats per aprendre i gaudir d’aquesta professió i dels seus valors i els animo a participar de l’activitat col·legial.

Ja fa mig any que l’equip de la Junta de Govern vam començar a treballar per assolir els nostres compromisos electorals, enmig d’una situació política complexa que, d’altra banda, ens exigeix estar a l’alçada. En aquests mesos, hem impulsat tres documents de posició de gran importància pel que fa a garantir la bona praxi. Tant el document El dolor i els fàrmacs opioides majors: prevenint problemes potencials, com el de L’assistència a persones en situació de final de vida i el de Principis per a l’ús mèdic de les teràpies complementàries (tots tres subscrits pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya) donen una resposta rigorosa, professional i ètica a qüestions rellevants plantejades per la professió i per la societat. Una vintena de companys i companyes experts han col·laborat en la redacció d’aquests documents. A tots ells, el meu agraïment per l’esforç i les hores dedicades i l’enhorabona pel valor que han aportat amb el seu treball. La seva participació és la millor mostra que el Col·legi som i el fem entre tots.

Al llarg del darrer trimestre, el Col·legi també ha acollit i promogut debats necessaris com ara el de la gestió de la informació clínica al sector de la medicina privada. Recentment, hem obert també el debat sobre els principis i deures que han de regir l’exercici de la direcció mèdica als hospitals i centres sanitaris. A la primera sessió de treball i discussió, vam comptar amb la presència del nou director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella. Era la seva primera visita al Col·legi i va aprofitar la intervenció per traslladar-nos una dosi d’optimisme en l’etapa que ha obert el nou govern.

Des del CoMB i, des de la lleialtat institucional que ens correspon, oferim la nostra col·laboració a l’equip que encapçala la consellera Alba Vergés, a qui desitgem molts encerts. També manifestem que necessitem que el govern encari de manera decidida els problemes que el nostre sistema té plantejats. I, sobretot, necessitem revertir les injustes condicions laborals i professionals que estan afectant molts metges i metgesses, especialment els joves.

Per responsabilitat, vam assumir amb grans sacrificis que la crisi i les retallades no afectessin la qualitat assistencial. Amb el mateix esperit vam demanar que no minvessin les partides d’inversions, equipaments, recerca i docència. Ara, per responsabilitat i justícia, cal que la prioritat pressupostària se situï en la dignificació de les condicions dels professionals. En aquests moments, no atendre aquesta prioritat i, alhora, no emprendre la transformació dels models d’organització dels centres, apostant pel lideratge i l’autonomia professional, ens pot situar en un escenari, no només de més incertesa pel que fa al futur del sistema, sinó de gran frustració i de conseqüències imprevisibles.

Esperem que, de cara al setembre, comencem a veure decisions concretes en aquesta direcció. Fins llavors, us desitjo un molt bon estiu, companys i companyes!

One comment

  1. Hola. A mí m’agradaria deixar un comentari, de fet desde fa anys. Ja fa molt de temps que es parla del pla de xoc contra la precarietat laboral dels metges a Catalunya, que no ens podem pagar el pis per viure, especialment a Barcelona.

    Cobrem molt menys que altres comunitats autònomes, parlem cada dia amb residents i companys de fora. Exactament, que es fa en aquest sentit? Perquè ni en la residència ni els anys que segueixen he vist cap tipus de canvi.

    Deixo aquí un article, a veure si el llegeix el màxim número de gent.https://www.redaccionmedica.com/secciones/sanidad-hoy/los-medicos-espanoles-ganan-76-500-menos-al-ano-que-sus-homologos-europeos-2215

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s